NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Grashoff, Jacobi en Van Veldhoven Groenste Politici

12 juni 2012

Rik Grashoff (GroenLinks), Lutz Jacobi (PvdA) en Stientje van Veldhoven (D66) winnen gezamenlijk de titel van Groenste Politicus 2012. Bastiaan Ragas, ambassadeur van Natuurmonumenten, reikte vandaag de prijs uit op het Plein in Den Haag.

Natuurmonumenten kiest voor meerdere winnaars vanwege het voor de natuur uitzonderlijke en bewogen politiek jaar.

”Alle drie de Kamerleden verdienen de prijs voor hun niet-aflatende inzet voor een beter natuurbeleid. Daarbij vormde hun gezamenlijke offensieve initiatiefwet Mooi Nederland een markant hoogtepunt”, zegt algemeen directeur Jan Jaap de Graeff van Natuurmonumenten.

Hartstochtelijk weerwerk
Drie verhitte debatten en één akkoord zetten het afgelopen jaar de toon als reactie op de voorgestelde Wet Natuurbescherming van demissionair staatssecretaris Henk Bleker. Zijn voorstel leidde tot veel verontwaardiging en publiciteit. Van de coalitiepartijen en de gedoogpartner kwam weinig steun voor een ambitieus natuurbeleid.

De oppositie bood daarentegen eendrachtig en hartstochtelijk weerwerk. Naast Grashoff, Jacobi en Van Veldhoven ontvingen drie andere Kamerleden een eervolle vermelding: Henk van Gerven (SP), Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) en Esmé Wiegman (ChristenUnie).

Initiatiefwet Mooi Nederland
Natuurmonumenten heeft grote waardering voor het werk van de winnende drie Kamerleden ,,vanwege het structurele karakter en de hoge ambitie. De Kamerleden tonen een duidelijke visie op de natuur via noest, ambachtelijk Kamerwerk. De initiatiefwet Mooi Nederland is daarom niet alleen een feest voor de natuur, maar ook een eerbetoon aan het vak van parlementariër”, besluit De Graeff.

Eerdere winnaars
Dit jaar had voor de vijfde keer de verkiezing van Groenste Politicus plaats. Eerdere winnaars van de Groenste Politicus waren Stientje van Veldhoven (2011), Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren, 2010), Lutz Jacobi (PvdA, 2009) en Hugo Polderman (SP, 2008).

Natuurmonumenten rekent erop dat de drie winnaars ook na de verkiezingen van 12 september een bijdrage blijven leveren aan een ambitieus natuurbeleid.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet