NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

VARA en BOS nemen deel in grootste Nederlandse natuurfilm

27 juni 2012

De VARA wordt leidend mediapartner in Nederlands grootste natuurfilm De Nieuwe Wildernis, de Oostvaardersplassen een jaar in beeld. Na een eerdere overeenkomst met de Boeddhistische Omroep Stichting (BOS) heeft producent EMS Films nu ook overeenstemming bereikt met de VARA. De bioscoopfilm is sinds oktober in productie en wordt gedraaid in de Oostvaardersplassen, natuurgebied van Staatsbosbeheer tussen Almere en Lelystad.

Meerdere films
De samenwerking met VARA en BOS resulteert in meerdere films. Er komt een grote natuurfilm voor bioscoop die zich zal richten op alle leeftijden en zal worden gemaakt in de traditie van de gelauwerde BBC natuurproducties. De premières zijn in september 2013. De VARA zendt een unieke driedelige serie uit, gemaakt van nieuw en exclusief materiaal over het leven in de Oostvaardersplassen. Topfotograaf/filmer en ecoloog Ruben Smit, die zowel voor Staatsbosbeheer als Vara's Vroege Vogels videoblogs heeft gemaakt over het gebied, is verantwoordelijk voor de opnamen. Regisseur Mark Verkerk richt zich op verhaal en montage.

Filosofische verkenning
Een tweede, verdiepende film die parallel gemaakt en uitgebracht gaat worden is opgebouwd rond een filosofische exploratie over het verbond tussen mens en natuur. In de Oostvaardersplassen ontmoet Staatsbosbeheermedewerker en filosoof Matthijs Schouten 'natuurmensen'. Mensen die een mening hebben over natuur, haar inspiraties, kracht en schoonheid. Babeth VanLoo tekent samen met regisseur Mark Verkerk (Buddha's Lost Children) voor de regie van deze film. De films vormen samen één geheel.

Themaprogramma
De VARA zal de tv vertoningen begeleiden met een aanvullend themaprogramma over natuur en natuurbeleving in Nederland. Hier komen de sociaal- politieke keuzes die gemaakt zijn uitgebreid aan de orde. VARA's Vroege Vogels op radio en tv zullen in 2013 eveneens aandacht besteden aan het maken van de films. Er worden meer dan een jaar lang opnamen gemaakt zodat het leven in alle seizoenen in beeld kan worden gebracht.

Speerpunt
VARA-programmadirecteur Frans Klein: "Natuur en milieu vormen al jarenlang een belangrijk VARA-speerpunt. De Nieuwe Wildernis biedt ons de unieke mogelijkheid om dat verder uit te bouwen en de interesse en betrokkenheid van kijkers te vergroten voor de natuur in hun directe omgeving". De VARA wil als onafhankelijke en progressieve omroep een serieuze rol spelen in een samenleving waarin mensen bewust leven, aan het publieke debat deelnemen en participeren in de natuur.

Verdieping
'Maatschappelijk geëngageerde programmering in het teken van duurzaamheid, met vraagstukken rond ecologie en milieu, welvaartsverdeling, politiek bestuur et cetera zijn al sinds de oprichting integraal onderdeel van de programmering van de BOS', aldus Algemeen Directeur BOS Gertjan Mulder. 'Het is fantastisch dat we nu in samenwerking met de VARA en aan de hand van unieke beelden van de Oostvaardersplassen het boeddhistische gegeven van de eenheid van mens en milieu verder kunnen belichten'.

Drieluik
Producent Ton Okkerse van EMS Films: "Het is uniek dat dit belangrijke thema op drieledige wijze onder de aandacht gaat komen. Als verwonderende schoonheid breed in de bioscopen. In verdiepende en bezinnende vorm in het film arthouse circuit, en gecomplementeerd met de sociaal- maatschappelijke actualiteit prime time op tv en social media. Wij kijken dan ook uit naar de samenwerking met BOS en VARA, de optimale combinatie om een genuanceerd totaalbeeld te kunnen realiseren".


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet