NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Beleef de Lente op Groenland

24 juli 2012

Wat doet een vogelonderzoeker precies? En hoe zien zijn dagen eruit op een verlaten toendra op Groenland? Vogelonderzoekers Jeroen Reneerkens en Stefan Sand geven vanaf vandaag een inkijkje. De komende weken zijn ze op Groenland om onderzoek te doen naar de drieteenstrandloper, één van de bekendste strandgasten van ons land. Door middel van blogs en video's op www.vogelbescherming.nl/beleefdelenteopgroenland vertellen ze over hun belevenissen daar.

De drieteenstrandloper is voor Nederland geen onbekende vogel. In herfst, winter en voorjaar zie je ze hier in grote aantallen driftig over het strand trippelen. Maar in de korte poolzomer zitten ze in Groenland, waar ze broeden op hun nesten. Onderzoekers Reneerkens en Sand zijn de komende weken op Groenland om onderzoek te doen naar het broedsucces van deze kleine strandlopersoort. De vraag is of de jongen van een drieteenstrandloper die alleen broedt net zo veel kans heeft om op te groeien als de jongen van een paartje dat samen broedt en de jongen grootbrengt.

Veel nesten van de drieteenstrandlopers sneuvelen, omdat de eieren worden opgegeten door poolvossen. In sommige jaren wordt meer dan 90% van de nesten leeggeroofd voordat de eieren zijn uitgekomen. Maar als er veel lemmingen geboren worden, laten de poolvossen de eieren met rust. De vraag is dan ook elk jaar weer: wordt het een goed lemmingenjaar? En wat betekent dat voor deze strandlopertjes?

Door middel van een weblog en videofilmpjes laten Reneerkens en Sand zien hoe ze dat onderzoeken. Wat komt er allemaal kijken bij zon veldonderzoek en hoe doe je dat op de uitgestrekte toendra's van Groenland? Via www.vogelbescherming.nl/beleefdelenteopgroenland kun je het vanaf vandaag meebeleven.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet