NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Internationale jonge vrijwilligers helpen Drentsche Aa.

24 aug 2012

Van 25 augustus tot 8 september 2012 steken 22 jongeren tussen de 18 en 28 jaar uit TsjechiŽ, Spanje, Engeland, Frankrijk, Korea, ItaliŽ, Turkije, Japan, Azerbeidzjan en Nederland vrijwillig de handen uit de mouwen in het Nationaal Park Drentsche Aa. Dit project is een samenwerking tussen SIW Internationale Vrijwilligersprojecten en Staatsbosbeheer. Tijdens het project ontstaan vaak hechte vriendschappen tussen jongeren uit verschillende landen en met diverse culturele achtergronden. De jongeren hebben hun kamp opgeslagen bij de boerderij van Staatsbosbeheer in Oudemolen.

Het werk
Het gave beekdallandschap van de Drentsche Aa is een landschap van heidevelden en zandverstuivingen, houtwallen, esdorpen en hooilanden. De jongeren voeren onder begeleiding van een boswachter arbeidsintensieve werkzaamheden uit, zoals hooien en gras afvoeren, verwijderen van prikkeldraad uit bosjes en kleine boompjes uit moerassen, jonge opslag van bomen uittrekken, snoeien en plaggen en zwerfvuil ruimen uit het gebied. Het project is gericht op behoud van diversiteit van de natuur en het behoud van de belangrijke recreatieve waarde van het gebied.

SIW Internationale Vrijwilligersprojecten in Nederland
SIW is een organisatie die zich inzet voor interculturele uitwisseling en de ontwikkeling van jongeren door vrijwilligersprojecten te organiseren en jongeren uit te zenden naar vrijwilligersprojecten wereldwijd. De intensieve tijd die de jongeren samen doorbrengen leidt vaak tot hechte vriendschap en meer begrip tussen jongeren met een verschillende achtergrond. Het contact stopt niet na afloop van het project. De laatste jaren wordt steeds meer gebruik gemaakt van sociale media om vriendschappen voort te zetten. Het gebeurt regelmatig dat de deelnemers elkaar na het project opzoeken in het land waar ze wonen.

Staatsbosbeheer doet steeds meer een beroep op (internationale) vrijwilligers voor natuur- en recreatieonderhoud. Dit internationale project in de Drentsche Aa wordt mede mogelijk gemaakt door Rabobank Noord-Drenthe, Provincie Drenthe, de gemeenten Assen, Tynaarlo, Aa en Hunze en Maatschap ít Hoogeveld Eelde en andere locale ondernemers.


Meer informatie over het project en de samenwerkingspartners is te vinden via SIW.
.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet