NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Haaien trekken naar Waddenzee

23 aug 2012

Tijdens de actie Sharkatag in de Oosterschelde, waarbij haaien werden gevangen om ze te merken, werd duidelijk dat de haaien vermoedelijk op weg zijn naar de Waddenzee. Haaien worden steeds noordelijker waargenomen, waarschijnlijk onder invloed van klimaatverandering. Naar verwachting zal de gevlekte gladde haai binnen een paar jaar weer rondzwemmen in de Waddenzee.

Zeldzaam
Door het verdwijnen van leefgebieden en misschien ook onder invloed van de visserij, zijn haaien vanaf de jaren ’60 een zeldzaamheid in de Waddenzee. De Waddenvereniging probeert al jaren in nationaal en internationaal verband om de natuur zodanig te herstellen, dat ook deze grote predatoren weer terugkomen. Arjan Berkhuysen van de Waddenvereniging: ‘Haaien zijn hele gave beesten. Wanneer ze terugkomen, is het ecosysteem van de Waddenzee weer een stukje completer.’ Ook de komende jaren blijft natuurherstel voor de Waddenvereniging een van de belangrijkste onderwerpen.

Toename
In de Oosterschelde en de Zeeuwse Delta, waar vandaag een aantal gevlekte gladde haaien zijn gemerkt, is er sinds een jaar of vier een grote toename van deze haaiensoort. De haaien bereiken hier een grootte van zo’n 1,5 meter. Bijzonder is dat deze haai Ze zijn ongevaarlijk voor de mens.

Trekroutes
Sharkatag is een initiatief waarbij haaien worden voorzien van een tag. Doel is om te kijken waar de haaien voorkomen en wat hun trekroutes zijn. Over dit laatste is maar weinig bekend. Aan de actie deden sportvissers, Tweede Kamerleden en vertegenwoordigers van onder meer Sportvisserij Nederland en de Shark Alliance mee.


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet