NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Meer dan 20.000 planten en dieren met uitsterven bedreigd

17 okt 2012

Wereldwijd worden er op dit moment 20.219 soorten dieren en planten met uitsterven bedreigd. Dat blijkt uit de nieuwe Rode Lijst van bedreigde soorten die IUCN (International Union for Conservation of Nature) woensdag heeft gepresenteerd. Van de in totaal 65.518 soorten die IUCN heeft onderzocht, zijn er bovendien 795 uitgestorven en komen er 63 niet meer in het wild voor.

Opmerkelijk is dat er vorig jaar nog 801 uitgestorven soorten op de lijst stonden. Dit is te verklaren doordat een aantal planten en dieren zijn herontdekt, zoals de Erythrina schliebenii, een Tanzaniaanse boom. In totaal stonden op de Rode Lijst van vorig jaar 61.914 soorten, waarvan er toen 19.570 met uitsterven werden bedreigd.

Voor bijna alle soorten bedreigde dieren en planten geldt dat verlies van leefgebied, bijvoorbeeld door de kap van regenwoud, de belangrijkste bedreiging is. Daarnaast worden zoogdieren, reptielen, vissen, amfibieŽn en planten vooral bedreigd door illegale jacht en handel, vervuiling en de laatste jaren ook steeds meer door de klimaatverandering.

Twee voorbeelden van dieren die sinds de vorige editie van de Rode Lijst zijn uitgestorven zijn de neoplanorbis tantillus (een kleine zoetwaterslak) en de margatteoidea amoena (een soort kakkerlak).

Mede door een beschermingsprogramma gaat het inmiddels beter met de stellerzeeleeuw. Deze robbensoort is van de status bedreigd naar de status bijna bedreigd gegaan. De situatie van de blauwe leguaan, die leeft op de Kaaimaneilanden, is eveneens verbeterd. In plaats van ernstig bedreigd is deze soort nu aangemerkt als bedreigd.Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet