NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Wilde kat vlak bij Nederlandse grens

8 okt 2012

Voor het eerst in 150 jaar is vlak bij de Nederlandse grens een Europese wilde kat gezien. Eén flinke sprong en het dier zat in ons land. Het beest werd 's nachts gefilmd door een cameraval vlakbij het Belgische plaatsje Bocholt.

Wilde kat of huiskat?
De Europese wilde kat (Felis Silvestris Silvestris) is een ondersoort van de wilde kat, die in totaal vier ondersoorten kent. Wilde katten lijken op hun door mensen zo geliefde huiskatten, maar zijn zwaarder gebouwd. Je kunt zien dat hun vacht dikker is en de staart van een een wilde kat is dikker en ronder. Hun vacht is crème tot okergeel met op de rug en flanken grijze strepen. In Nederland is de soort verdwenen, in België komt hij nog wel voor in Wallonië.

Goed nieuws "Deze waarneming betekent goed nieuws voor de natuur", zegt Gaby Bollen, ecoloog bij Natuurmonumenten. "De wilde kat was eigenlijk uitgestorven in Nederland. Dat hij weer opduikt zo dichtbij, betekent dat het goed gaat met de natuur." Het is al het tweede zichtbare succes in 2012 van de samenwerkende natuurorganisaties in het grensoverschrijdende natuurgebied.

Bijzonder stuk natuur
"Het gebied waar de wilde kat is gefilmd is een goede plek voor zeldzame dieren. Het ligt op de grens van Belgisch en Nederlands Limburg in een rustig hoekje waar weinig mensen komen. Het is een moerasgebied dat lange tijd met rust is gelaten", aldus ecoloog Bollen. Het is al de tweede keer dit jaar dat er een spectaculaire diersoort opduikt in het Smeetshof in Bocholt, een uitgestrekt gebied van Natuurpunt in de provincie Limburg. In het voorjaar filmden wetenschappers van de Universiteit Antwerpen er nog een otter. Smeetshof maakt deel uit van het grensoverschrijdend natuurgebied Grenspark Kempen-Broek.


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet