NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Klokhuis en Naturalis winnen Natuurprijs 2012

6 dec 2012

De Nationaal Groenfonds Natuurprijs 2012 is gewonnen door de Dierenzoeker van Naturalis Biodiversity Center en Het Klokhuis. Met de Dierenzoeker kunnen kinderen eenvoudig via internet uitvinden hoe een dier heet. De tweede en Aanmoedigingsprijs ging naar het WaddenWerkWeekend van de Waddenvereniging. De Bloemenplukbon van de Agrarische Natuurvereniging Natuurlijk Walcheren kreeg de derde prijs. Het thema van de Natuurprijs 2012 was ‘Welkom in de Natuur’. Uit tien genomineerde projecten koos de jury de drie winnaars.

Dierenzoeker
De Dierenzoeker is voor de jury van de Natuurprijs 2012 een overduidelijke winnaar. Naturalis Biodiversity Center en Het Klokhuis werken samen aan de Dierenzoeker. Deze is beschikbaar via internet, ook op smartphones. Door vragen te beantwoorden over het gedrag en uiterlijk van een dier kunnen de 400 meest voorkomende dieren in de directe leefomgeving op naam worden gebracht. Bij alle dieren op de website staat een uitleg en een tekening. Het Klokhuis heeft in 2012 ook voor elke maand een tv-uitzending gemaakt over een dier dat op dat moment te zien is.

WaddenWerkWeekend
Eind september organiseert een groep jonge vrijwilligers van de Waddenvereniging een actief (opruim)weekend in de natuur op Terschelling. Het WaddenWerkWeekend is in vijf jaar uitgegroeid tot een evenement waar jaarlijks ruim 200 mensen van 8 tot 80 zich inzetten voor een mooiere en schonere kustlijn. Deelnemers van het weekend krijgen een grote betrokkenheid bij het beheer en behoud van de natuurlijke rijkdom van het Waddengebied. De jury heeft ook de Aanmoedigingsprijs (€ 2.500,=) toegekend om meer aandacht te vestigen op het afvalprobleem en om de uitrol van het WaddenWerkWeekend naar andere Waddeneilanden te ondersteunen.

BloemenPlukbon
Om de burgers meer te betrekken bij de natuur en het platteland is de BloemenPlukbon geïntroduceerd. Veel bewoners en toeristen op Walcheren genieten van de bloemranden, die de Agrarische Natuurvereniging Natuurlijk Walcheren aanlegt, en plukken daar graag een boeket bloemen. Hiervoor worden de BloemenPlukbonnen verkocht. Op die manier levert een mooi landschap ook geld op.

Nationaal Groenfonds Natuurprijs 2012
Het thema van de Nationaal Groenfonds Natuurprijs 2012 was ‘Welkom in de natuur’. Projecten die bezoekers op een bijzondere wijze verwelkomen in de natuur konden inschrijven. Uit de 52 inzendingen werden tien projecten genomineerd. Daaruit heeft de jury de winnaars van 2012 gekozen. De prijzen zijn uitgereikt tijdens de Kennisdag ‘Welkom in de natuur’ op Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp.
Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet