NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Jan Wolkers prijs voor beste natuurboek

9 maart 2013

Het beste natuurboek van Nederland krijgt dit jaar de eerste Jan Wolkers Prijs. Dit is een initiatief van Vroege Vogels, Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening gemaakt door Siegfried Woldhek. Alle ‘groene’ boeken die zijn verschenen tussen 1 januari 2012 en 1 juni 2013 komen voor de bekroning in aanmerking. Onverschillig of het een roman, dichtbundel, kinderboek of (semi-) wetenschappelijk werk is. Zolang de natuur maar de hoofdrol speelt.

De keus voor de naam Jan Wolkers Prijs was eenvoudig: in al het werk van Wolkers kom je natuur tegen, in zijn boeken, beeldende kunst en in zijn tuin op Texel, waar hij als televisiemaker prachtig over planten en dieren sprak. De organisatoren vinden het een eer dat Karina Wolkers het idee voor de prijs meteen omarmde: “Het klinkt mooi hč, de Jan Wolkers Prijs. Nou was Jan wat ambivalent wat prijzen betreft, maar deze zou hij heel mooi hebben gevonden.”

Juist in een land waar niet heel veel natuur meer is, maar dat wel een grote culturele traditie en verbondenheid heeft met de natuur is behoefte aan gepassioneerde groene boeken. De naam ‘Jan Wolkers Prijs’ geeft bovendien aan dat humor en wat dwarsigheid kunnen meewegen in de beoordeling.

De jury bestaat uit Johan van de Gronden (directeur Wereld Natuur Fonds), Karina Wolkers, Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Joost Huijsing (eindredacteur Vroege Vogels). Begin september worden de genomineerden bekend gemaakt en in oktober volgt tijdens een speciale Vroege Vogels-uitzending de feestelijke uitreiking.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet