NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Limburg moet koers bijstellen met Maasplassen

28 febtr 2013

De Limburgse Maasplassen zijn al een eldorado voor de watersporter en natuurliefhebber maar er kan nog veel verbeterd worden. Zo moet de waterkant beter bereikbaar en bewegwijzerd worden, is meer variatie in jachthavens nodig evenals een hogere verblijfskwaliteit van jachthavens, er moet meer ruimte komen voor (trend)sporten en - niet onbelangrijk - soepeler regels voor ondernemers.

Dat zijn enkele voorstellen in het Nautisch programma van eisen Maasplassen Limburg dat vandaag is gepresenteerd aan Limburgs gedeputeerde Twan Beurskens van Economische Zaken. De Provincie heeft het programma laten maken om van de Maasplassen (3000 hectare groot) een watersportgebied van allure te maken. Dat kan ook, maar dan moeten overheid en ondernemers de koers bijstellen, zo stelt onderzoeker Rob Vrolijks uit Breda.

Rijkswaterstaat, bijvoorbeeld, moet ondernemers snel duidelijk maken welke vrijheid ze krijgen om zonder aanvullende procedures hun bedrijf aan te passen. De bestaande regels moeten dus flexibeler worden toegepast om nieuwe ontwikkelingen rond de plassen mogelijk te maken. Vooral de strenge regels na de hoogwaters van 1993 en 1995 zorgen er voor dat het gebied qua ontwikkeling praktisch op slot zit.

De ondernemers zelf moeten er voor zorgen dat er meer soorten havens komen. De huidige jachthavens met bijna 8000 ligplaatsen lijken veel op elkaar. De trend is dat vanuit veel jachthavens steeds minder wordt gevaren, er sprake is van vergrijzing (55+) en nieuwe doelgroepen gebruiken het water op een andere manier en voor andere activiteiten. De bestaande jachthavens zullen daarom de verblijfskwaliteit verder moeten versterken en zich moeten richten op nieuwe doelgroepen. Het water moet echt onderdeel worden van vakantie en vrije tijd in Limburg.

Verjonging van de doelgroep kan bijvoorbeeld door bestaande snelvaargebieden op de Maas en het Lateraalkanaal te verbeteren. Maar ook door speciaal voor jongeren stranden te ontwikkelen. Verhuur en vaarscholen moeten de drempel om te gaan watersporten laag maken. Verder wordt gedacht aan een kabelskibaan of ruimte aan extreme watersporten als Zapata, Flyboarden en Airstream. Die voorzieningen trekken jongeren en niet geoefende watersporters.

Tenslotte wordt gepleit voor openbare aanlegsteigers onder meer voor rondvaarten cruiseschepen bij de stadsuitbreiding Jazz City/City Meadow en het outletcenter in Roermond. maar ook in Maaseik en Stevensweert. Gedeputeerde Twan Beurskens heeft eerder al aangekondigd dat hij geld opzij gaat zetten om de verdere ontwikkeling van de Maasplassen te stimuleren. In de Voorjaarsnota zal hij het Limburgs Parlement daartoe voorstellen doen.

Onderzoeker Vrolijks zegt dat de Limburgse Maasplassen de potentie hebben om een watersportgebied te zijn dat past bij de toekomst. De verschillende plassen bieden volgens hem de variatie die nodig is voor evenzoveel wensen. "De oever is altijd dichtbij en het achterland is aantrekkelijk. De combinatie met verblijf en oevertoerisme is kansrijk. De Maasplassen is een gebied waar je straks kunt leren varen, mee kunt varen, kunt huren, kunt kennismaken, maar ook waar je kiest voor een comfortabele thuishaven in een aantrekkelijke groene setting, aldus Vrolijks.


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet