NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Geef kinderen meer ruimte om natuur te ervaren

2 apr 2013

Hiertoe roept Natuurmonumenten dinsdag 2 april op, naar aanleiding van een onderzoek dat zij onder 7600 Nederlandse kinderen deed. De organisatie hield deze enquête naar natuurbeleving onder kinderen tussen 4 en 16 jaar. Naast bekende ziektes zoals obesitas, ADHD of depressies bij kinderen ziet de organisatie ook een bedreiging die alle kinderen treft: een tekort aan buitenruimte, gebrek aan vrijheid en eigen ontwikkeling. En op termijn een generatie die geen band meer voelt met natuur.

Binnen spelen is saai
Natuurmonumenten ziet een sluimerend ongemak in de samenleving. Een toenemend besef bij ouders dat kinderen tekort gedaan wordt maar daar geen oplossing voor hebben. Het onderzoek dat in twee weken tijd door ruim 7600 kinderen ingevuld werd, laat zien dat door de ogen van een kind deze zorg van volwassenen terecht is. Zo denkt meer dan de helft afhankelijk te zijn van begeleiding (ouders, school) om in de natuur te zijn, vinden ze thuis/ binnen spelen saai (bijna 70%) en verwachten ze dat ze geholpen worden om buiten iets te gaan doen (47%), in plaats dat ze zelf iets ondernemen. ,,De kinderen uit dit onderzoek bevestigen het beeld dat ze afhankelijk zijn in het beleven van natuur van volwassenen, die vaak zelf niet meer weten hoe fijn en belangrijk het is om in een natuurlijke omgeving te zijn, zegt boswachter Angelique Aerts.

Dit geldt niet alleen voor verstedelijkte gebieden, waarvan in het algemeen wordt aangenomen dat hier de problemen rond natuurbeleving het grootst zijn. Uit het onderzoek blijkt dit op alle kinderen in heel Nederland van toepassing. Er is in natuurbeleving namelijk in leeftijd, woonplaats en geslacht nauwelijks waarneembaar verschil. Kinderen in de drukke Randstad ervaren natuur iets minder dichtbij of toegankelijk (10%) ten opzichte van kinderen in bijvoorbeeld Friesland, Drenthe of Zeeland (4%). Natuurmonumenten legt het accent op verstedelijkte gebieden maar zal de rest van de kinderen in Nederland niet overslaan.

Oproep aan volwassenen: bied kinderen meer ruimte
Natuurmonumenten vindt het schrijnend dat kinderen natuur niet zien als een onderdeel van hun dagelijks leven maar iets waar je georganiseerd naartoe gaat, zoals 91% van de kinderen antwoordt. De organisatie doet een oproep aan volwassenen om kinderen meer ruimte te bieden om overal, altijd en dichtbij natuur te ervaren zonder afhankelijkheid ván volwassenen. ,,Dit is van wezenlijk belang voor de ontplooiing, zelfstandigheid, weerbaarheid van kinderen en respect voor de omgeving. Natuur is aanwezig zodra een kind alleen al de voordeur uitstapt”, vertelt boswachter Angelique. Als antwoord heeft Natuurmonumenten voor alle kinderen OERRR bedacht, een initiatief waar zich inmiddels 65.000 kinderen voor hebben aangemeld. ,,Kinderen hebben recht op toegankelijke natuur. Met hulp van uitdagende kaarten laten we kinderen natuur beleven en ontdekken. Want natuur is in de ogen van een kind overal, altijd en dichtbij.”

Onderzoek als handvat voor staatssecretaris
Het onderzoek biedt eveneens een handvat voor de staatssecretaris van Natuur, Sharon Dijksma om in haar beleid de noodzaak van behoud van natuur voor kinderen centraal te stellen. Haagse basisschoolkinderen en boswachters van Natuurmonumenten bieden het rapport dinsdag 2 april om 13.30 uur voor de ingang van de Tweede Kamer aan de staatssecretaris aan.


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet