NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Staatsecretaris Dijksma: centrale plek voor natuur

12 apr 2013

Natuur moet de centrale plek in de samenleving krijgen die ze verdient. Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) van natuur vrijdag op het jaarlijkse Voorjaarsforum van Natuurmonumenten.

Ommekeer
Volgens Dijksma is er sprake van een ommekeer. Niet alleen is het huidige kabinet natuurvriendelijker dan de vorige. Ze ziet ook op diverse plekken in Nederland initiatieven van mensen die in hun directe omgeving aan de slag gaan om zelf voor de natuur te zorgen. Tegelijkertijd groei het inzicht dat natuur van grote betekenis is voor onder meer gezondheid, zorg en ontwikkeling van kinderen.

Natuurkapitaal
Het zijn ingrediŽnten om het natuurkapitaal verder te laten groeien. Als staatssecretaris wil ze meer ruimte geven aan het zelforganiserend vermogen in de samenleving. Op de vraag van algemeen directeur Marc van de Tweel van Natuurmonumenten om duidelijkheid te verschaffen over de financiŽle en wettelijke bijdrage van de overheid  wat is het bare minimum van de publieke betrokkenheid  verwees Dijksma naar de natuurtop die ze nog voor de zomer wil houden.

Motor van de economie
Van den Tweel noemde een paar cijfers om de betekenis van natuur voor de samenleving te onderstrepen. Alleen al de gebieden van Natuurmonumenten voegen jaarlijks 300 tot 350 miljoen euro, waarvan 130 tot 140 miljoen naar de overheid gaat in de vorm van belastingen. De 40 miljoen euro die Natuurmonumenten als subsidie krijgt, verdient de overheid dus ruimschoots terug. Natuur is dus geen sta-in-de-weg. Nee, het is een motor van de economie.

Grote betrokkenheid
Evenals Dijksma ziet Van den Tweel dat de stemming over natuur verbetert. Tijdens zijn eerste weken bij Natuurmonumenten zag hij, tot zijn eigen verrassing, een grote betrokkenheid van omwonenden bij verschillende natuurgebieden. En met OERRR heeft Natuurmonumenten volgens hem een sluimerend ongemak in de samenleving aangesproken. Het gevoel dat er nu een generatie opgroeit die veel te weinig buiten is en veel te weinig met natuur in aanraking komt.

Burgerbeweging
De inzet om kinderen weer ervaringen in de natuur te laten opdoen, past bij de burgerbeweging die Natuurmonumenten al meer dan honderd jaar is. Zoals ook de zorg voor natuurgebieden iets om samen met de lokale bevolking op te pakken. Dat betekent geven en nemen, ook voor natuurbeschermers. Maar het leidt wel tot natuur die wordt gedragen door de samenleving.


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet