NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Wilde kat op cameraval in Zuid-Limburg vastgelegd

3 mei 2013

In Zuid-Limburg is in een gebied van Natuurmonumenten de wilde kat (Felis Silvestris) op cameraval vastgelegd. Het is een bijzondere ontdekking door boswachters van de natuurorganisatie, aangezien de wilde kat uit Nederland verdwenen was. Dit zoogdier maakt evenals de wolf en de lynx in Nederland zijn rentree. Eerder al werd een wolf op 15 kilometer van de Nederlandse grens op camera gefilmd. Natuurmonumenten ziet de terugkeer van de wilde kat en andere roofdieren als een verrijking van de Nederlandse natuur.

Kroon op natuurbescherming
De terugkeer van de wilde kat is een bewijs van de kwaliteit van het landschap. Voor natuurliefhebbers voegt hij een extra dimensie toe aan de natuurbeleving. Aangezien het dier gebaat is bij rust en ruimte, houdt Natuurmonumenten de precieze locatie geheim. Uit een eerdere melding van dit dier vorige maand in de Belgische Voerstreek bleek al dat het dier dichtbij de Nederlandse grens leefde. Met de huidige foto’s staat zijn aanwezigheid in ons land niet meer ter discussie.

Kenmerken
De zichtbare kenmerken van de Felis Silvestris zijn de middellijn op de rug, een pluimstaart waar een verticale lijn ontbreekt, zwarte staartpunt, enkele ringen op de staart, lichte flanktekening, een passende koptekening en deels donkere achterhielen. Het dier is veel forser dan een gewone huiskat. Zijn leefgebied strekt zich uit tot natuurlijke bosgebieden, waar hij beschutting vindt onder struiken en omgevallen oude bomen.

Voedsel
Het is een solitaire soort, die in de schemering of 's nachts op jacht gaat. Hij jaagt op open plekken in het bos en langs bosranden op haasachtigen, knaagdieren en vogels. Soms grijpt hij ook andere kleine en middelgrote zoogdieren, vissen, kikkers, reptielen en insecten. Ook eet hij planten. Deze ontdekking in Zuid-Limburg is des te bijzonderder aangezien het dier dagen- en nachtenlang aas bleek te eten van een dood ree. Niet eerder was dit gedrag bekend.

Natuurmonumenten is positief over de terugkeer van roofdieren naar Nederland. Eerder volgden al de zeearend en de meerval. Met de spontane terugkeer van deze roofdieren aan de top van de voedselpiramide gaan andere dieren natuurlijker gedrag vertonen.


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet