NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Makkelijke Moestuin wint Pluk van de Pettefletprijs

2 juni 2013

Met zijn idee voor de “Makkelijke Moestuin” heeft de 19-jarige Jelle Medema uit het Groningse Den Andel de Pluk van de Petteflet Natuurprijs gewonnen. De prijs is uitgeloofd door Vroege Vogels en De Natuur en Milieufederaties en is bestemd voor het beste plan om de natuur te redden en het landschap in Nederland te verfraaien.

Door met planken een vierkante bak van ruim één m2 te maken en die te vullen met een mix van tuinaarde wordt het met de Makkelijke Moestuin voor iedereen mogelijk om op eenvoudige en kleinschalige wijze z’n eigen groente en kruiden te verbouwen. Jelle Medema heeft dit concept voor Nederland bedacht naar het idee van Square Foot Gardening uit de Verenigde Staten.

Het publiek heeft de afgelopen maand z’n stem kunnen uitbrengen op vier door een jury geselecteerde genomineerden. De Pluk van de Pettefletprijs is vernoemd naar het gelijknamige kinderboek uit 1971 van schrijfster Annie M.G. Schmidt en illustrator Fiep Westendorp. In het boek zet hoofdrolspeler Pluk zich met succes in om het betegelen van een groen gebiedje achter de Petteflet te voorkomen. Flip van Duijn, zoon van Annie M.G. Schmidt, maakte vanmorgen in de uitzending van Vroege Vogels Radio de prijswinnaar bekend.

Aan de Pluk van de Pettefletprijs is een geldprijs van € 3.000,- verbonden en een set exclusieve litho’s van Fiep Westendorp. Jelle Medema wil het geld besteden aan het maken en uitgeven van een handleiding voor het aanleggen van een makkelijke moestuin en het verbouwen van groenten, speciaal gericht op kinderen. “Kinderen met een eigen moestuin eten gezonder. De meeste kinderen, zeker die in steden wonen, tuinieren niet. Er is geen ruimte en een gewone moestuin spreekt kinderen niet aan”, aldus winnaar Jelle Medema. Met het te maken boek, dat hij via scholen wil verspreiden, wil hij kinderen zó enthousiast maken dat ze meteen zelf aan de slag willen gaan.


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet