NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Hazelmuis mascotte euregionale samenwerking natuur

27 juni 2013

De hazelmuis is de officiŽle mascotte van de Euregionale samenwerking rondom natuur. Dit is besloten tijdens het afsluitend symposium 'Grenzeloos groen, de natuur van vier miljoen' van het driejarig Intereggproject Habitat Euregio 2010-2013. Habitat Euregio is een samenwerkingsverband tussen Duitsland, BelgiŽ en Nederland die de belangen behartigt van de natuur ťn de vier miljoen inwoners van de Euregio Maas-Rijn.

Habitat Euregio
Het symposium markeerde het einde van Habitat Euregio als Interreg IV-A project en had onder andere tot doel om een beeld te geven van de bereikte resultaten. Dit zijn maatregelen die in de periode 2010-2013 zijn uitgevoerd om natuurlijke verbindingen in de Euregio Maas-Rijn te herstellen, de databanken die rondom kwetsbare soorten zijn opgezet, enzo≠voorts. Maar belangrijke uitkomst van het symposium was ook een oproep om door te gaan op de ingeslagen weg om vruchten te kunnen blijven plukken van de goede samenwerking tussen de Euregionale partners en om die samenwerking nog verder uit te bouwen ten bate van de natuur ťng van de vier miljoen mensen die het gebied bewonen.

Gedeputeerde Patrick van der Broeck: "Dit project past ook uitstekend in het nieuwe natuurbeleid van de provincie: Natuur is er niet alleen voor de hazelmuis maar vooral ook voor de vier miljoen mensen in de Euregio". De resultaten van drie jaar Habitat Euregiozijn verwerkt in een film waarvan de circa 120 symposiumdeelnemers die ondermeeroverheden, natuur-en milieuorganisaties en waterschappen vertegenwoordigden aan het begin van de dag de premiŤre mochten beleven. De resultaten zijn ook verwerkt in een brochure die een aantal deelprojecten van Habitat Euregio op een rij zet.

Publieksprijs
Ook werden de winnaars van de fotowedstrijd die in het kader van Habitat Euregio was uitgeschreven en van de project- en de publieksprijs bekend gemaakt. De projectprijs ging naar de Nederlandse amateurfotograaf Jaco Simons, die een prachtig sfeerbeeld neerzette van de Anstelvallei in Kerkrade, met daarin alle elementen die een rol spelen binnen Habitat Euregio: natuur, water, recreatie (een sportvisser), soorten en verbinding (in de vorm van een brug). De publieksprijs ging naar de Waalse student Pierre-Henri Jenotte die met zijn vertederende portret van een hazeimuis geen hart onberoerd liet. Dagvoorzitter van Habitat Euregio namens de Nederlandse Provincie Limburg Aad Blokland riep de hazeimuis daarop uit tot officiŽle mascotte van de Euregionale samenwerking rondom natuur.

Film
De film Grenzeloos Groen is te zien via www.habitat-euregio.eu en via Youtube. Via www.habitateuregio.eu is het ook mogelijk de brochure te downloaden met een overzicht van een aantal van de deelprojecten.


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet