NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Milieudefensie teleurgesteld over Europees landbouwbeleid

26 juni 2013

Milieudefensie is ontevreden met het Europese landbouwbeleid dat vandaag tot stand is gekomen. Het nieuwe landbouwbeleid zet in op verdere schaalvergroting en gaat ten koste van
natuur in Europa, laat Milieudefensie weten in een reactie op het vandaag gepresenteerde landbouwbeleid. “Er gaat opnieuw miljarden aan belastinggeld naar de landbouw zonder dat er daadwerkelijk sprake is van vergroening,” aldus Hugo Hooijer van Milieudefensie. “Het beleid blijft verdere schaalvergroting en industrialisering van de landbouw stimuleren.”

“De weg van megastallen en industriële landbouw is een doodlopende weg,” aldus Hooijer: “Het roer moet echt om door aan te sturen op duurzame en regionalere voedselvoorziening.” Europa moet landbouw stimuleren die de biodiversiteit verbetert en voedselvoorziening op de lange termijn zeker stelt. De industriële landbouw put de bodem uit en tast de biodiversiteit aan door grootschalige monoculturen. De nu aangenomen vergroeningsmaatregelen veranderen dit niet.

Een concrete manier om de Europese landbouw te verduurzamen is het op Europese akkers telen van eiwitrijke veevoergewassen zoals soja of lupine. Hiermee kan een einde worden gemaakt aan de afhankelijkheid van soja uit Zuid-Amerika waar de sojaplantages zorgen voor het verdwijnen van bos. Bovendien is de teelt van eiwitrijke gewassen goed voor de biodiversiteit die in Europa al jarenlang achteruit holt en zijn eiwitgewassen goed voor de bodemkwaliteit.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet