NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

€ 70 miljoen voor Brantse Landschappen van Allure

24 juni 2013

Op 24 juni zijn 4 projecten uitgekozen voor de eerste investeringsronde van € 26,4 miljoen voor de Landschappen van Allure. De projecten zijn de Groene Corridor, het Kloppend Hart, de Zoom en de Landerij van Tosse.

De projecten zijn de Groene Corridor, het Kloppend Hart, de Zoom en de Landerij van Tosse. De 25 partners in de projecten brengen samen € 43,6 miljoen in, waarmee de totale investering € 70 miljoen bedraagt.

De Groene Corridor
Een autoluwe fietsverbinding van 13 km tussen hartje Eindhoven en het Marktplein in Oirschot. De Groene Corridor vormt een landschappelijk icoon van allure binnen Het Groene Woud. 8 tot 10 rijen eiken met daaronder een tapijt van boskruiden, bloemweiden en kilometerslange en comfortabele asfaltloper.

Het Kloppend Hart
Deze kleine natuurgebieden als de Mortelen, de Scheeken, de Geelders en de Kampina vormen het grootste natuurgebied van Brabant. In die gebieden vinden 14 deelprojecten plaats op het gebied van cultuurhistorie, landschap of toerisme-recreatie. Het Kloppend Hart ziet kans om geld te verdienen aan de bijzondere landschapswaarde in Het Groene Woud, waarvan een deel terugvloeit in het beheer en onderhoud van het landschap.

De Zoom
Deze oude turfvaart, wordt hersteld en ontsloten door een struin- en fietspad van het Grenspark De Zoom-Kalmhoutse Heide tot aan Bergen op Zoom. Hiermee ontstaat in de Brabantse Wal een route van circa 25 km van bron tot monding, langs wisselende landschappen waar de sporen van de turfwinning als accenten zichtbaar zijn. Dertig basisscholen gaan het bezoekerscentrum gebruiken als uitvalsbasis voor educatief veldwerk.

De Landerij van Tosse
Dit is een kleinschalig kampenlandschap van 70 hectare. Op de landerijen worden oude en nieuwe gewassen verbouwd, zoals cranberry’s, rogge en spelt. Het landschap in dit deelgebied van de Maashorst krijgt een forse impuls en er huist een kennis- en leercentrum voor natuur, landschap en cultuurhistorie. In de biodiversiteitsstuin worden proefvelden aangelegd om met gewassen te experimenteren. Aantrekkelijke entrees en een goede padenstructuur maken de Landerij Van Tosse goed toegankelijk voor iedereen.

Draagvlak in de regio
Het doel van Landschappen van Allure is de natuur mooier en grootser te maken door middel van natuur- en landschapsprojecten uit de streek zelf. Lokale overheden, bedrijven, natuur- en maatschappelijke organisaties trekken hierin samen op. “De 4 geselecteerde projecten hebben veel draagvlak in de regio en verhogen de allure van de Brabantse natuur”, aldus Johan van den Hout, gedeputeerde Ecologie. “Mooie en vitale landschappen houden Brabant aantrekkelijk om in te wonen, werken en recreëren.” Zo werkt de provincie Noord-Brabant samen met partners aan haar ambitie om een Europese topregio op het gebied van kennis en innovatie te zijn én te blijven. Het geld om te investeren komt uit de opbrengsten van de verkoop van Essent-aandelen.

Tweede investeringsronde in 2014
In totaal heeft de provincie € 56 miljoen gereserveerd voor projecten die de Landschappen van Allure versterken. Op 1 januari 2014 zal de tweede investeringsronde ingaan, Partijen in Het Groene Woud, de Brabantse Wal en de Maashorst kunnen dan weer met projecten inschrijven.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet