NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Natuurliefhebbers massaal tegen zoutwinning

17 jun 2013

Zoutwinning onder de bodem van de Waddenzee is wat betreft de overgrote meerderheid van natuurliefhebbers een slecht idee. Dat blijkt uit een peiling van Natuurmonumenten onder ruim duizend mensen uit de achterban van de organisatie.

Als vogels en het leven in de wadbodem risicoís lopen, vindt tweeŽnnegentig procent van de mensen dat Natuurmonumenten een tegengeluid moet laten horen.

Onaanvaardbaar risico
Natuurmonumenten maakt zich samen met de Waddenvereniging en Vogelbescherming Nederland ernstig zorgen over de plannen voor zoutwinning onder de wadbodem. Frisia Zout BV, onderdeel van de multinational K+S Salz, heeft een vergunning aangevraagd voor winning onder de Ballastplaat vlakbij Griend. 'Onaanvaardbaar', vindt waddenbeheerder Otto Overdijk van Natuurmonumenten. 'Deze zandplaat is onmisbaar voor tienduizenden trekvogels'.

Onmisbare schakel
Uit onderzoek blijkt dat voedselrijke platen door zoutwinning zullen dalen en een oppervlak ter grootte van 500 voetbalvelden onder water verdwijnt. 'Met een snavel van een paar centimeter heeft een vogel dan het nakijken', aldus Overdijk. 'Het voedsel dat de vogels nodig hebben om straks weg te trekken wordt onbereikbaar'. Overdijk is blij met de steun vanuit de achterban. Uit het onderzoek blijkt dat ruim negentig procent van de achterban terughoudend is met winning van uiteenlopende delfstoffen uit de Waddenzee. 'De Waddenzee is een onmisbare schakel in de internationale vogeltrek. Daar moet je niet mee gokken'.

Nader onderzoek
Staatssecretaris Dijksma heeft laten weten eerst nader onderzoek te doen naar de effecten van zoutwinning voordat de overheid een vergunning verstrekt. Natuurmonumenten rekent erop dat de waarden van de natuur daarin doorslaggevend zijn.


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet