NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Gans voor de wokschotel

20 juni 2013

Er zijn goede mogelijkheden om het vlees van wilde ganzen, die in het kader van het beheer worden gevangen of geschoten, af te zetten in de markt. Zo snijdt het mes aan twee kanten: er ontstaan inkomsten die ten goede komen aan natuurbeheer en het vlees van de dieren wordt nuttig gebruikt.

Voorwaarde is wel dat de gang van de gans naar de keuken goed georganiseerd wordt en dat de marketing van natuurganzenvlees op stoom komt. Dat is de conclusie van een onderzoek dat Mariël van den Oord en Nadine David van de HAS in ’s-Hertogenbosch in opdracht van de provincie Noord-Brabant uitvoerden. Het onderzoek is tijdens een bijeenkomst aan gedeputeerde Johan van den Hout gepresenteerd.

Gedeputeerde Van den Hout noemt het rapport “een goede aanzet om nieuwe wegen in te slaan bij een evenwichtig beheer van de ganzenpopulatie. Inkomen, beheer en voeding komen zo in een nieuwe aanpak bijeen”.

Poelier
Voorwaarde voor een succesvolle aanpak is dat er op een aantal locaties centrale koeleenheden geplaatst worden. Daardoor kan de kwaliteit van het natuurvlees van de ganzen optimaal gehouden worden, waarna controle en verwerking door de poelier volgt.

Marketing
Daarnaast is het zaak om ook de marketing van het natuurvlees van ganzen te verbeteren. De onderzoekers hebben daarvoor marktonderzoek verricht. Zij constateren dat gans geassocieerd wordt met ‘apart van smaak’, ‘lekker’ en ‘voor bijzondere gelegenheden’. 82% van de ondervraagden weet dat gans gegeten kan worden maar slechts 26% heeft ooit eerder gans gegeten. Van de 26% die eerder gans gegeten heeft, geeft 74% aan natuurvlees van ganzen nogmaals te willen eten.

Met ‘food-concepten’ is de vraag uit de markt naar natuurvlees van ganzen te stimuleren. Voorbeelden daarvan zijn barbequepakketten, ganzengehaktballen, klaar voor bij de stamppot of de aziatische wokschotel met gans.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet