NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

'98% zeker dat doodgereden dier een wolf is'

8 jul 2013

Het doodgereden dier dat 4 juli in de Noordoostpolder werd gevonden, is volgens roofdierdeskundige Jaap Mulder voor 98 procent zeker een wolf.

Dat vertelde Mulder op een persconferentie van Naturalis in Leiden. De expert heeft het lichaam van het doodgereden dier uitvoerig onderzocht. Aan de hand van het gebit, de poten en de vacht stelde hij met een zekerheid van 98 procent vast dat het om een Europese wolf gaat.

Uit sectie dat vrijdag bij het Dutch Wildlife Health Centre DWHC van de Universiteit Utrecht werd uitgevoerd, bleek al het een volwassen vrouwtje betrof van twee tot drie jaar oud. Ze verkeerde in goede gezondheid. In haar maag zijn resten van een jonge bever en andere prooiresten gevonden.

DNA-onderzoek
DNA-onderzoek moet definitief uitsluitsel geven. Er zijn monsters voor nadere analyse verzameld voor het Dutch Wildlife Health Centre DWHC van de Universiteit Utrecht, het RIVM en het CVI. Dit DNA-onderzoek verloopt in samenwerking met het Duitse Senckenberg Instituut. Daar zijn DNA-monsters van Duitse en andere Europse wolven opgeslagen, waarmee familiebanden zijn aan te tonen. De uitslag van het DNA-onderzoek laat nog enige tijd op zich wachten.

De wolf blijft ondertussen bij Naturalis in Leiden voor verder morfologisch onderzoek. Daarna zal het dier worden opgezet en kan het publiek de mogelijke wolf bekijken.

Terugkeer
De doodgereden vermoedelijke wolf onderstreept de verwachte terugkeer van de wolf in Nederland. In Duitsland groeit de populatie al jaren en worden ze steeds dichter bij de Nederlandse grens gezien.

Een kleine twee jaar geleden doken de eerste berichten op over een mogelijke wolf die door mensen in de buurt van Duiven in Gelderland was gesignaleerd. Een paar weken later werd bekend dat mensen op de Veluwe mogelijk een wolf hadden gespot. En in april van dit jaar werd op op nog geen vijftien kilometer van de Nederlandse grens, in het Duitse Meppen ter hoogte van Emmen, een wolf gefotografeerd.

Welkom
Natuurmonumenten heet de wolf van harte welkom in der Nederlandse natuur. De laatste keer dat een wolf in Nederland werd gezien, was waarschijnlijk in 1897 bij Heeze in Noord-Brabant.

Het zou geweldig zijn als dit roofdier aan de top van de voedselketen weer terugkeert. Wolven horen van oudsher in Nederland thuis en spelen een belangrijke rol in de natuur.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet