NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Meer dan 1,1 miljoen unieke bezoekers Beleef de Lente

1 juli 2013

Beleef de Lente, het webcamproject van Vogelbescherming Nederland, heeft dit seizoen meer dan 1,1 miljoen unieke bezoekers getrokken. Afgelopen zondag gingen de cameras in de vogelnesten uit. In totaal werd www.beleefdelente.nl bijna 49 miljoen keer bezocht, riant meer dan het vorige seizoen. Het koude voorjaar had duidelijk invloed op de vogels voor de camera. Zo zagen de bezoekers hoe de ooievaar een van haar jongen op at en de torenvalk haar eigen eieren oppeuzelde. De slechtvalken stalen dit jaar de show. Twee kuikens, een jongetje en een meisje, vlogen gezond en wel uit.

Voor de zevende keer op rij konden bezoekers van www.beleefdelente.nl via webcams tot in de nestkasten het leven van de vogels volgen. Dit jaar waren acht verschillende vogelsoorten te zien, van de vertrouwde koolmees tot de populaire slechtvalk. Ondanks het koude weer en het vele leed dat daar uit volgde, wisten zij toch 1,1 miljoen unieke bezoekers te trekken.

Door het slechte weer dit voorjaar begonnen de vogels laat met het broedproces. Slechts de helft van de soorten wist een succesvol legsel te produceren. Zo lukte het de koolmees niet om jongen groot te brengen. Na lang wachten op een nest werden de kijkers toch verrast met 5 kuikens. Helaas hield de kou te lang stand. Het gebrek aan voldoende insecten zorgde voor een teleurstellend einde met fatale afloop.

De bezoekers werden ook opgeschrikt met beelden van de ooievaar die een van haar jongen op at en een ander uit het nest gooide. Ook hier speelde het koude weer en het gebrek aan voedsel een belangrijke rol. Door twee jongen te doden stegen de overlevingskansen van de overige twee jongen wl. Het gure weer deed de torenvalk besluiten om haar twee eieren op te eten, deze hadden te weinig kans op overleven.

Er waren ook mooie momenten. De oehoes zorgden al vrij snel in het voorjaar voor een nest met twee kuikens. De beelden van de jonge oehoes die geringd werden zullen bij veel bezoekers nog vers in het geheugen staan. Dankzij de gekraagde roodstaart met 5 jongen en de slechtvalk en ooievaar met ieder 2 kuikens konden de bezoekers meemaken hoe in totaal 11 vogels ter wereld kwamen en succesvol uitvlogen. Met name de slechtvalken stalen de show. Het broedseizoen verliep van een leien dakje en twee kerngezonde jongen, een jongetje en een meisje zo bleek bij het ringen, zijn afgelopen week uitgevlogen.

Dit weekend zijn de webcambeelden op zwart gegaan. De website blijft online en de clips van de afgelopen 4 maanden, samen met de beelden van WebTV, blijven gewoon te zien. Volgend jaar is er een nieuw broedseizoen met opnieuw een Beleef de Lente. Welke vogelsoorten er dan te zien zijn, is nog niet bekend.


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet