NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Aangereden wolvin mogelijk uit Zuidoost-Europa

7 aug 2013

De wolvin die vorige maand is gevonden in de Noordoostpolder is waarschijnlijk afkomstig uit Zuidoost-Europa en niet uit een Duitse roedel. Die conclusie trekken wetenschappers uit nader onderzoek aan het dna van het dier. Woensdag presenteerden ze hun bevindingen in het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten bij het Naardermeer.

Karpaten
Onderzoek aan het dna door Naturalis had al uitgewezen dat het dode dier dat tussen Luttelgeest en Marknesse was gevonden daadwerkelijk een wolf was en geen wolfshond. Uit nader onderzoek van de Universiteit van Utrecht (Dutch Wildlife Health Centre), Naturalis (Leiden) en Alterra (Wageningen Universiteit) blijkt nu dat het dna van de wolvin, die anderhalf tot twee jaar oud was en kerngezond, voor 96,5 procent overeenkomt met wolven uit de Karpaten en KroatiŽ, en niet met Duitse wolven zoals werd verwacht. Om hier te komen heeft de wolvin een afstand van zeker negenhonderd kilometer afgelegd.

Herkomst
Verder onderzoek moet een antwoord geven op de vraag uit welke regio de wolvin afkomstig is en waar ze de laatste maanden geleefd heeft. De verwachting is dat eind deze maand de resultaten bekend zijn. Voor Natuurmonumenten en Wolven in Nederland staat wel vast dat de wolvin op eigen gelegenheid naar ons land is gekomen en in de Noordoostpolder is aangereden.

Kuinderbos
De onderzoekers maakten verder bekend dat in het Kuinderbos (aan de noordkant van het de Noordoostpolder) zes keutels zijn gevonden die naar alle waarschijnlijkheid van een wolf afkomstig zijn. In de keutels zijn resten gevonden van een edelhert en een vos. Of de keutels van de doodgereden wolvin zijn wordt de komende weken ook onderzocht. De mogelijkheid bestaat dat ze van een andere wolf afkomstig zijn. Bij de sectie van de wolvin waren in haar maag resten van een bever aangetroffen.

Vergroten
De nieuwe bevindingen bevestigen voor Natuurmonumenten dat de wolf een plek zoekt in ons land. Het is volgens de natuurorganisatie een kroon op het werk van de afgelopen twintig jaar om natuurgebieden te vergroten en te verbinden. De aanwezigheid van wolven kan de nodige verandering in de natuur in ons land teweeg brengen, omdat verschillende dieren Ė van vos tot reeŽn, herten en zwijnen Ė hun gedrag gaan aanpassen.


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet