NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Start campagne ‘Help, de Oosterschelde verzuipt!’

4 sep 2013

Kinderen van de Zeeuwse basisschool De Kirreweie uit Burgh-Haamstede hebben vanochtend samen met boswachter Ted Sluijter het startsein gegeven voor de campagne ‘Help, de Oosterschelde verzuipt!’. Zij zetten de eerste ‘zandtekeningen’ op het strand vlakbij de voor vogels en zeehonden zo belangrijke Roggenplaat in de Oosterschelde.

‘Help, de Oosterschelde verzuipt!’
Met de campagne ‘Help, de Oosterschelde verzuipt!’ vraagt Natuurmonumenten aandacht voor één van de grootste, maar ook één van de onbekendste bedreigingen voor de natuur in Nederland: de zandhonger in de Oosterschelde. “Door de aanleg van de stormvloedkering is de Oosterschelde uit balans geraakt. Langzaamaan verdwijnen de waardevolle zandplaten onder water, een proces dat zandhonger heet”, vertelt Bjørn van den Boom beleidsmedewerker voor de Zuidwestelijke Delta.

Onmisbaar wegrestaurant verdwijnt
Met het verlies van de zandplaten verdwijnt één van de belangrijkste ‘wegrestaurants’ van Europa. Van den Boom: “Honderdduizenden vogels die jaarlijks heen en weer trekken tussen West-Afrika en het hoge noorden, verliezen hun onmisbare tussenstop om hun reserves aan te vullen op hun barre tocht. En ook voor de zeehonden die de platen als rust- en zoogplaats gebruiken, is dit een enorme bedreiging. Zover mogen we het niet laten komen, vinden we, en dat hoeft ook niet.”

Minister Schultz overtuigen
Volgens Van den Boom kunnen de zandplaten behouden blijven. Een fikse berg zand is alles wat er nodig is, de natuur doet de rest. Helaas is de toekomst ongewis. Komende winter neemt minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) een besluit over eventuele actie in de Oosterschelde. Om haar hier ten positieve van te overtuigen start Natuurmonumenten de campagne: ’Zet je zandtekening, help de Oosterschelde’.

Zet je zandtekening
Op www.zetjezandtekening.nl willen we de komende maanden zoveel mogelijk ‘zandtekeningen’ verzamelen om de minister Schultz te laten zien hoeveel mensen zich zorgen maken over het Zeeuwse waddengebied. Daarbij kunnen we al rekenen op de steun van een aantal bekende Zeeuwen, waaronder:

•de bandleden van Racoon
•oud weervrouw Marjon de Hond
•voormalig prof wielrenner Maarten Ducrot
•en de Zeeuwse weerman Jos Broeke

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet