NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

De Hondsrug eerste Geopark van Nederland

6 sept 2013

Donderdagavond 5 september heeft het Europese Geopark Netwerk tijdens de 12e Conferentie in Ascea (ItaliŽ) bekend gemaakt dat De Hondsrug de status van internationaal Geopark krijgt. Hierdoor wordt het Hondsruggebied het eerste Geopark van Nederland. De combinatie van boeiende geologie, een bijzonder landschap en de opvallende invloed van de mens daarop maakt het de status meer dan waard.

Aanvraag status
De gezamenlijke partners in de netwerkorganisatie Geopark de Hondsrug hebben de intentie uitgesproken de kwaliteiten van het Hondsruggebied te gaan inzetten voor een duurzame gebiedsontwikkeling. Het Recreatieschap Drenthe heeft in opdracht van de Stuurgroep Geopark de Hondsrug - bestaande bestuurders van de provincie en de vijf Hondsruggemeenten en diverse organisaties- op 9 november 2012 de aanvraag ingediend om het Drentse Hondsruggebied te erkennen als Europees Geopark.

Voorzitter van de stuurgroep, gedeputeerde Henk van de Boer is niet verrast maar wel verguld met de erkenning. "Dat de Hondsrug alles in huis heeft, daar waren we al van overtuigd. Maar deze status is een kroon op de inzet van veel partijen in het gebied. Dat geeft een enorm gevoel van trots en is goede basis voor nieuwe ontwikkelingen en initiatieven van ondernemers op de Hondsrug," zo licht hij toe.

Beoordeling
De evaluatiecommissie van het Europees Geopark Netwerk heeft een bezoek gebracht aan het Hondsruggebied. Mrs Margaret Wood van het Geopark Geomonand Mr. Andreas Schueller van het Geopark Vulkan Eifel, hebben op 16, 17 en 18 mei jl. onderzocht of Geopark de Hondsrug voldoet aan de eisen (bijzondere ontstaansgeschiedenis en cultuurhistorie, en het ontsluiten van het gebiedsverhaal) om lid te worden van het Europees Geopark Netwerk.

Lid van Europees en wereldwijd Geopark Netwerk onder toezicht van Unesco
Geopark de Hondsrug wordt na het verkrijgen van de status lid van het European Geoparks Network en van het Global Geoparks Network. Beide netwerken staan onder toezicht van Unesco. Inmiddels zijn er zo'n 60 Europese Geoparken. Zij zijn onderdeel van een wereldwijd netwerk van 100 Geoparken.

Initiatief
In Drenthe is in 2010 door een aantal partijen, waaronder de provincie Drenthe, de Hondsruggemeenten, Staatsbosbeheer en het Hunebedcentrum het initiatief genomen om van het unieke Hondsruggebied een Geopark te maken om zodoende de identiteit van het Hondsruggebied nieuw leven in te blazen. Veel mensen zijn bekend met de Hondsrug, maar ze kennen vaak niet de bijzondere ontstaansgeschiedenis en de cultuurhistorie ervan. Geopark de Hondsrug richt zich met dit identiteits-gebiedsverhaal op de inwoners, ondernemers, organisaties, het onderwijs en op het toerisme.

Het Hondsruggebied
Het Hondsruggebied is gevormd tijdens de voorlaatste ijstijd, zo'n 150.000 jaar geleden. Al duizenden jaren maken mensen dankbaar gebruik van de erfenis van deze barre periode. De Hunebedbouwers gebruikten de grote zwerfkeien - achtergelaten door enorme gletsjers- om hun imposante grafmonumenten van te maken. In het Hondsruggebied veel sporen uit het verleden. Van hunebedden en middeleeuwse karrensporen tot knusse esdorpen, de vestingsstad Coevorden en restanten van vervening. Natuurliefhebbers halen hun hart op in het ongerepte Bargerveen, het unieke oerdal van de Drentsche Aa, in de bossen en op heidevelden. Het Hondsruggebied strekt zich uit over vijf gemeenten in de provincie Drenthe. Er wonen bijna 200.000 mensen.


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet