NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug nog groter

9 okt 2013

Op 8 oktober is Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug officieel uitgebreid van 6.000 naar 10.000 hectare. De sprong over de A12 is gemaakt. De grens van het Nationaal Park lag voorheen tussen Rhenen in het zuiden en de A12 in het noorden. Nu wordt de sprong over deze rijksweg gemaakt en is het nationaal park uitgebreid tot de A28. Aan de voet van het nieuwe ecoduct Mollebos is dit moment vandaag feestelijk ingeluid onder begeleiding van een kudde schapen.

Wat de uitbreiding extra feestelijk maakt is dat het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug deze maand precies tien jaar bestaat. Op 11 oktober 2003 werd het park door toenmalig minister Veerman officieel geopend. En nu, precies tien jaar later, is het gebied uitgebreid van 6.000 naar 10.000 hectare.

Het nationaal park wordt uitgebreid met de Leusderheide, de aaneengesloten bossen van Zeist en Austerlitz en de landgoederen Bornia, Noordhout en Den Treek – Henschoten. Dit zijn eeuwenoude, waardevolle bos- en heidegebieden, die liggen tussen de gemeenten Zeist, Leusden en Woudenberg.
Nog meer nationaal park om van te genieten

Voorzitter Wijte van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is trots op deze uitbreiding: “Dit Nationaal Park heeft, in vergelijking met alle andere nationale parken, veel verschillende eigenaren. Al deze eigenaren (ruim 30) zetten zich in voor dit gebied. We hebben de handen ineengeslagen om natuurgebieden te verbinden, cultuurhistorie zichtbaar te maken en recreatievoorzieningen aan te leggen of te verbeteren. Ondernemers sluiten zich hier bij aan. Met deze uitbreiding laten we zien dat we belang hechten aan natuur en beleving en dat ze ons hier gezamenlijk hard voor maken. Bezoekers kunnen na deze uitbreiding genieten van nog meer nationaal park”.

Gedeputeerde Ruimtelijke Ontwikkeling en Landelijk Gebied van provincie Utrecht, Bart Krol: “Door de uitbreiding van het nationaal park ontstaat een nog groter en robuuster natuurnetwerk op de Heuvelrug. Voor de inwoners van de provincie goed nieuws. Dit betekent meer natuur om te ontdekken, te beleven en van te genieten”.

Ter ere van het tienjarige bestaan en de uitbreiding van het park vinden er nog tot en met 27 oktober leuke activiteiten plaats, voor jong en oud. Kom, ontdek en beleef Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug! Meer informatie op www.np-utrechtseheuvelrug.nl.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet