NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Nieuw zoogdier voor Nederland is nog niet beschermd

12 nov 2013

‘De wasbeerhond verovert Nederland, of we het willen of niet’. Dat zegt roofdierdeskundige Jaap Mulder vanavond in Vroege Vogels TV. In het VARA programma zijn voor het eerst bewegende beelden te zien van jongen van een wasbeerhond. Dat betekent dat hij zich officieel in Nederland heeft gevestigd. Het nieuwe zoogdier is echter nog niet beschermd. De Partij voor de Dieren vindt dat onterecht en dient daarom een motie in om de bestrijding van de wasbeerhond te stoppen.

Jacht
De wasbeerhond is een exoot en mag op dit moment nog worden bestreden in Nederland. Roofdieronderzoeker Jaap Mulder zet hier grote vraagtekens bij. Uit zijn risicoanalyse blijkt dat die bestrijding weinig zin heeft. Zo zijn de omstandigheden in Nederland gunstig voor deze omnivoor, die maďs en vruchten eet, maar ook kleine zoogdieren, vissen, vogels, kikkers en aas. Verder blijkt dat hij vrijwel geen bedreiging vormt voor andere soorten. Volgens Mulder heeft de wasbeerhond zijn eigen ecologische niche gevonden.

De Tweede Kamerfractie van de Partij voor de Dieren dient naar aanleiding van de uitzending een motie in. Fractievoorzitter Marianne Thieme: ‘Nu ook uit onderzoek blijkt dat er geen enkele reden is om wasbeerhonden te vangen en te doden zal de Partij voor de Dieren tijdens het komende debat over ‘exotenbestrijding’ op 11 december 2013 een motie indienen om de bestrijding van de wasbeerhond te stoppen.’

Exoot
Wasbeerhonden zijn nachtdieren en behoren tot de hondenfamilie. Van oorsprong komen ze voor in Oost-Azië. Tussen 1928 en 1957 werden ze door de Russen meegenomen, gefokt als pelsdier en massaal losgelaten in diverse delen van de Sovjetunie om de fauna te verrijken. Vanuit Rusland begon de wasbeerhond zich uit te breiden over grote delen van Europa. De dikke langharige vacht wordt nog steeds veel gebruikt voor jassen en mutsen.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet