NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Co-financiering uit Utrechts' fonds Erfgoedparels

10 dec 2013

De provincie Utrecht heeft uit het fonds Erfgoedparels ruim 2 miljoen verdeeld onder historische buitenplaatsen. Hierdoor kunnen een aantal markante monumentale buitenplaatsen behouden blijven.

De gemeente Utrecht krijgt voor de restauratie van de parken Oud- en Nieuw Amelisweerd en Rhijnauwen van de provincie 7 ton subsidie. Het Utrechts Landschap ontvangt 6 ton voor de restauratie van vier parken. Het Broeder en Zusterplein in Zeist ontvangt 300.000 euro. Landgoed Vollenhoven in De Bilt krijgt 120.000 euro. Landgoed Gunterstein in Breukelen ontvangt 100.000 euro, de Vijverhof in Den Dolder 180.000 euro en Doornburgh in Maarsen 150.000 euro. Om voor deze financiering in aanmerking te komen is door de eigenaren voldaan aan de criteria van o.a. publieksbereik en co-financiering.
Erfgoedmonitor

Monumentenwacht Utrecht heeft met behulp van een Erfgoedmonitor in beeld gebracht hoe het is gesteld met de Utrechtse, rijksbeschermde historische buitenplaatsen. Voor iedere buitenplaats is de staat van onderhoud beschreven en wat de restauratiebehoefte van het monument is. Buitenplaatsen zijn monumentale huizen met een tuin of parkachtig landschap eromheen. In de Monitor zijn de gebouwen onder de loep genomen, en ook de groene elementen, zoals waterpartijen, moestuinen en parken.

Omdat de provincie Utrecht het belangrijk vindt dat de monumenten in goede staat blijven, wil zij daar ook zelf aan bijdragen. Hiervoor is het fonds Erfgoedparels ingesteld, waaruit wordt meebetaald aan restauraties. Met de Erfgoedmonitor heeft de provincie een instrument in handen om weloverwogen keuzes te kunnen maken over de verdeling van de restauratiegelden.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet