NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Snel actie en oplossing voor pulsvissers geŽist

10 febr 2014

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft in een gesprek met de Griekse minister en huidige voorzitter van de Europese Visserijraad Tsaftaris geŽist dat er snel een oplossing komt voor de Nederlandse pulskorvloot. Een eerder afgesproken verdubbeling van vergunningen voor vissen middels de duurzame pulstechniek is door de Europese voorzitter en het Europees Parlement toch niet in visserijafspraken opgenomen. Dijksma is naar Griekenland afgereisd om Tsaftaris persoonlijk te manen haast te maken om op korte termijn een verdubbeling van pulsvergunningen te realiseren.
Luid en duidelijk

Dijksma: "Veel Nederlandse vissers die flink geÔnvesteerd hebben om hun boot uit te rusten met duurzaam vistuig, worden nu zonder vergunning gedwongen weer in de wachtkamer plaats te nemen. Dat pikt Nederland niet. Die boodschap is luid en duidelijk overgebracht en de Griekse voorzitter heeft die ook begrepen. Voor ons land is verruiming van de mogelijkheden voor pulskor een heel wezenlijk punt. Men moet aan de slag in Brussel."
Verdubbeling

Het toestaan van nieuwe vistechnieken wordt in Brussel geregeld. Nederland pleit al langer voor een verdubbeling van de zogenoemde pulskorvergunningen, van 5 naar 10% van de vloot. Pulskor is een duurzame en innovatieve vismethode waarbij platvissen die zich ingraven in de bodem met een elektrische puls worden opgeschrikt en zo makkelijker kunnen worden opgevist. Dat vermindert de aantasting van en schade aan de zeebodem en houdt de ecologie onder water meer in stand. Verder reduceert deze vangsttechniek het brandstofverbruik van platviskotters aanzienlijk.
Lange baan

Tot eind januari zag het er inderdaad naar uit dat Nederlandse platvissers volgens eerdere Europese afspraken snel gebruik konden gaan maken van 84 in plaats van 42 vergunningen. Na Brussels overleg tussen onder meer de Raadsvoorzitter, Eurocommissaris en het Europees Parlement is toch besloten het punt over vergunningverlening niet in visserijafspraken op te nemen in en zo op de lange baan te schuiven. Tot ontzetting van Nederland.
Damanaki

Naast het bezoek aan de Griekse minister, zal Dijksma deze week ook met verantwoordelijk Eurocommissaris Damanaki spreken over de kwestie. Gedupeerde vissers die aantoonbaar in puls hebben geÔnvesteerd, is eerder al toegezegd dat gebruik kan worden gemaakt van een overbruggingskrediet. Verder bekijkt Dijksma ook alternatieven om een verdubbeling van de vergunningen te realiseren.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet