NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

‘Meer toezicht in natuur hard nodig’

30 jan 2014

Het buitengebied dreigt een vrijplaats te worden van criminelen en overlastplegers. Natuurorganisaties dringen daarom bij minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) aan op versterking van het toezicht.

Dat het buitengebied niet zonder toezicht kan, bleek deze week toen boswachter Luc Roosen van Natuurmonumenten op een illegale dump stuitte van een XTC-lab, dit keer in Noord-Brabant.

Er vinden in natuurgebieden regelmatig ongeregeldheden plaats zoals dumping van (drugs)afval, stroperij, illegale feesten, de aanleg van wietplantages of andere vormen van overlast.

Dringend versterking nodig
Voor de toezichthouders in het groen, de zogenoemde groene BOA’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) betekent dit een steeds grotere last. In 3 jaar tijd zijn nog maar 500 van de 800 landelijke toezichthouders in het groen over. Het uitgedunde BOA-corps kampt bovendien met vergrijzing.

De positie van de toezichthouders moet daarom dringend worden versterkt. Deze oproep staat in een brandbrief aan minister Opstelten van samenwerkende natuurorganisaties zoals Natuurmonumenten, De 12Landschappen, Het Nationale Park De Hoge Veluwe, Sportvisserij Nederland en recreatieorganisatie Recreatie Gebieden Veluwe (RGV).

Er moet volgens hen een betere opleiding komen, een vaste onkostenvergoeding en een gezamenlijke aanpak voor het werven van jonge toezichthouders.

Toegenomen druk
“Op mijn ronde krijg ik regelmatig te maken met rotzooi en overlast”, vertelt Roy Mes, toezichthouder van Natuurmonumenten in de provincie Utrecht. “Mensen misbruiken onze natuurgebieden voor commercieel gebruik. De druk op groene BOA’s neemt enorm toe, we moeten het werk met steeds minder man doen. Soms is er maar één toezichthouder op duizenden hectares. We kunnen de druk bijna niet aan. Heel vervelend, want ik voel me wel verantwoordelijk voor het beschermen van de natuur en voor de veiligheid van mensen.“

Actie
De natuurorganisaties merken bovendien dat de overheid de lat voor toezichthouders en hun werkgevers steeds hoger legt en zich tegelijkertijd meer terugtrekt uit het buitengebied. Ze vragen de minister van Justitie daarom actie te ondernemen om te voorkomen dat de groene BOA’s op termijn verdwijnen.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet