NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Beleef de Lente weer van start!

25 febr 2014
Komende zaterdag 1 maart is het zo ver: Vogelbescherming Nederland zet de camera’s van Beleef de Lente weer aan. Vier maanden lang kan iedereen 24 uur per dag meekijken in de nesten van maar liefst 9 vogelsoorten. Nieuw dit jaar zijn de zeearend en de spreeuw. De publiekslievelingen slechtvalk, steenuil, oehoe, ooievaar, koolmees, torenvalk en gekraagde roodstaart verschijnen ook weer ten tonele. Kijk dus mee via www.beleefdelente.nl.

Voor het achtste jaar op rij is op www.beleefdelente.nl te zien hoe vogels een nest bouwen, baltsen, eieren leggen, broeden en af- en aanvliegen met voedsel voor hun jongen. Romantiek en drama waren de afgelopen jaren aan de orde van de dag; parende ooievaars, vechtende slechtvalken en tortelende steenuiltjes stonden garant voor een paar spannende vogelsoaps.

Eén van de nieuwkomers bij Beleef de Lente dit jaar is de zeearend. In samenwerking met Staatsbosbeheer is de grootste roofvogel van Nederland (een spanwijdte van 2 meter 45!) nu van heel dichtbij te bewonderen. Het broedseizoen van zeearenden begint vroeg en op dit moment zijn soms twee of drie vogels op het nest aanwezig. Dat belooft spektakel.

De andere nieuwe soort dit jaar is de spreeuw. 2014 is door Sovon en Vogelbescherming uitgeroepen tot Jaar van de Spreeuw. Met deze soort gaat het niet goed. De laatste decennia zijn de aantallen spreeuwen achteruit gegaan. Alleen daarom is het al interessant om de spreeuw van nabij te bekijken.

Ook de torenvalk en de steenuil zijn dit jaar weer van de partij. Beide paartjes kijken terug op een mislukt broedseizoen vorig jaar, de vraag is hoe het nu gaat verlopen. De voortekens zijn in ieder geval gunstig. Het paartje steenuilen is al veel in de kast gezien en bij de torenvalken heeft het vrouwtje al een nestkommetje gemaakt.

Op www.beleefdelente.nl zijn dagelijks korte filmpjes met hoogtepunten te zien en per vogel wordt een weblog bijgehouden door een deskundige. Ook is er een forum waar kijkers met elkaar kunnen praten over de vogels en vragen kunnen stellen aan de deskundigen. De camera’s blijven tot 1 juli aan.

Beleef de Lente van Vogelbescherming is al jaren een groot succes. Vorig jaar volgden ruim 1,1 miljoen mensen de vogels tijdens het broedseizoen, een groot deel daarvan deed dat zelfs dagelijks. De site werd in totaal zo’n 49 miljoen keer bezocht.


Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet