NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

De duisternis terug in het Waddengebied

27 maart 2014

De gemeente Harlingen roept bedrijven op samen te werken in het terugbrengen van de duisternis in het Waddengebied. Op dit moment komt 70% van de verlichting aan de randen van de Waddenzee niet op de plek waar dit moet komen. De veel voorkomende fauna heeft hinder van dit overbodige licht dat vanaf de landzijde richting het Waddengebied uitstraalt.

Subsidie en korting voor bedrijven
De gemeente wil graag met bedrijven aan het Wad samenwerken om deze lichtvervuiling te verminderen en gaat de komende periode actief met bedrijven in gesprek. Bedrijven worden opgeroepen de eigen installatie te verduurzamen. De gemeente biedt hen subsidie en korting op de armaturen waardoor de aanschafprijs per armatuur uitkomt op circa 250 excl btw. Op deze manier wil de gemeente Harlingen de aanschaf van nieuwe armaturen nog aantrekkelijker maken.

Samenwerken voor een betere leefomgeving
De gemeente Harlingen gaat daarnaast samen met andere overheden de komende tijd de openbare verlichting aanpakken. Aan de Lange Lijnbaan in Harlingen worden 22 armaturen vervangen. Samen met de provincie en de noordelijke gemeenten wordt daarnaast de komende jaren ingezet op het vervangen van een groot deel van de openbare verlichting aan de randen van het Wad.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet