NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Kleurige wimpels en zeepbellen markeren start Landschapstriënnale

27 mei 2014

Op 24 mei 2014 heette gedeputeerde Josan Meijers, voorzitter van het bestuur van Park Lingezegen, de Landschapstriënnale Lingezegen 2014 welkom. Met het planten van gekleurde wimpels in het landschap en het blazen van grote zeepbellen werd het landschapsfestival feestelijk geopend.

De Park 10 in Elst, één van de drie bruispunten van de Landschapstriënnale, was met strobalen en fruitkistjes door Stichting Lenteveld en landschapsarchitecte Ivana Zambeli in stijl aangekleed. Hier heette Josan Meijers de Landschapstriënnale welkom in het grootste park van West-Europa. Na dit welkomstwoord betrad ook voorzitter van de Landschapstriënnale Kees Slingerland het podium. Hij benadrukte het belang om aandacht te besteden aan het landschap, zeker nu de verantwoordelijkheden daarvoor aan het verschuiven zijn. Vervolgens overhandigde hij Josan Meijers het eerste exemplaar van het boek 'Ruimte om dieper adem te halen - Lingezegen en de parken van Arnhem en Nijmegen' van Uitgeverij Blauwdruk.

Kleurrijke opening
Voor de openingshandeling werden alle aanwezigen uitgenodigd een wimpel mee te nemen naar het kasteelterrein van De Park. Vroeger stond hier daadwerkelijk een kasteel; nu bouwen kunstenaars Suus Baltussen en Andreas Hetfeld er een kasteelkunstwerk. De wimpels van wilgentenen staan symbool voor flexibel gebruik, duurzaamheid en tijdelijkheid. Ze werden in een grote cirkel om het kunstwerk geplant. Vervolgens werd de Landschapstriënnale officieel geopend met het blazen van grote zeepbellen, een project van kunstenares Dijanne van Engelen.

Kennismaken voor publiek
Voorafgaand aan de officiële handeling vond zaterdag ook een publieksprogramma plaats, zodat iedereen alvast met de Landschapstriënnale kon kennismaken. 's Ochtends bouwden kinderen en hun ouders in de zogenoemde Plekkenmakerij mee aan het Speelbos Schuytgraaf. Zij konden zo zelf hun stempel drukken op het landschap. In een kleurrijke optocht van vlaggetjes ging het vervolgens naar het kasteelterrein bij De Park. Daar speelden kinderen met Ridder Richard een overtuigend verhaal uit de tijd van de ridders en de jonkvrouwen. Ook kon worden meegebouwd aan het wilgentenenkunstwerk van Baltussen en Hetfeld.

Programma van start
Op zondag 25 mei is de Landschapstriënnale officieel van start gegaan. Op de verschillende bruispunten kunnen tot eind september een aantal tentoonstelling over landschap worden bezocht. Daarnaast vinden tal van andere activiteiten voor publiek plaats. Voor begin juni staan onder andere verschillende Plekkenmakerijen, de dialezing / excursie 'Vogels in het Waterrijk' en de bijzondere theatervoorstelling Halte Lingezegen - waarbij het publiek in drie bussen door het landschap rijdt - op het programma. Ook voor de vakwereld is er tot het eind van de zomer van alles te doen. Kijk voor meer informatie op landschapstriennale.nl/agenda

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet