NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Inrichting van 420 hectare nieuwe natuur in Westerwolde

20 mei 2014

De inrichting van 420 hectare nieuwe natuur in de streek Westerwolde is nu de ‘grootste kluif’ in de provincie Groningen. Het nieuwe natuurgebied komt bij de dorpen Ter Wupping en Wessinghuizen. Niet alleen natuur maar ook water, landbouw, vismigratie, landschap, cultuurhistorie en recreatie profiteren van het werk. De omgeving van de Ruiten Aa wordt zo steeds mooier. Gedeputeerde Henk Staghouwer gaf op 17 mei het startsein voor de uitvoering samen met Helmer van der Wal van de gebiedscommissie Westerwolde.

Met het grondwerk in het gebied komt 110.000 kubieke meter vrij. De oorspronkelijke lopen van de verschillende beekjes in het gebied worden hersteld. Er komen ook voordes (doorwaadbare plaatsen), stuwen, een fietsbrug en twee vlonderbruggen. Vier van de stuwen zijn zogenoemde bodemvallen, die door kano’s én vissen zijn te passeren. Het totale werk kost 3,5 miljoen euro. In verband met de voorzieningen voor vismigratie draagt ook het Waddenfonds flink bij in de kosten.

Het nieuwe gebied is onderdeel van het Natuurnetwerk Nederland. Het moet volgend jaar gereed zijn. In Westerwolde is al sinds 1991 begonnen met de aanleg van nieuwe natuurgebieden. Vóór 2018 moet hier met 2500 hectare het complete deel van het Natuurnetwerk Nederland zijn afgerond. De natuurinrichting is een onderdeel van het gebiedsproject Westerwolde. Het projectmanagement van het gebiedsproject is in handen van Dienst Landelijk Gebied (DLG)

Karin de Ruijter, medewerker gebiedsontwikkeling van DLG, valt het op hoe goed de samenwerking in Westerwolde is. “Net als bij eerdere projecten in Westerwolde heeft DLG als projectleider van begin af aan de samenwerking gezocht met alle partijen. Hierdoor is het een project van alle partijen geworden. Mensen uit het gebied maakten deel uit van de werkgroep. Daardoor konden we gebruik maken van hun kennis. Samen met de inhoudelijke kennis van DLG en de betrokken partijen leidt dit alles tot een heel succesvol resultaat."

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet