NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Brabant start onderzoek diepe plassen

19 juni 2014

De komende 4 jaar worden ongeveer 50 diepe plassen in de provincie onderzocht. De uitkomsten moeten leiden tot meer mogelijkheden voor natuur en recreatie in Brabant.

Met een semiprofessionele duik in de Rauwbakenplas in Berkel-Enschot heeft gedeputeerde Johan van den Hout (ecologie) woensdagmiddag van het project "Diepe plassen geven hun geheimen prijs" van de provincie Noord-Brabant gemarkeerd.

Ecosysteem
Het onderzoek naar het dieren- en plantenleven in de plassen wordt uitgevoerd door studenten in opdracht van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) en de provincie Noord-Brabant. Ze doen eigen onderzoek in en om het water maar verzamelen ook informatie bij aanwonenden en gebruikers. Tijdens het veldonderzoek verzamelen ze informatie over de onderwaterplanten, vissen, vogels en waterbeestjes in en rond de diepe plassen. Ook kijken ze naar de verschillende voedingsstoffen en metalen in het water en de bodem. De unieke combinatie van dieren, planten en voedingsstoffen zorgen in de diepe plassen voor een bijzonder ecosysteem.

Helder water
Door hun grote diepte, soms tot wel 40 meter, zijn diepe zandwinputten erg helder. Op grotere diepte is het kouder en donkerder dan aan de oppervlakte. Het onderzoek moet duidelijk maken welke planten en dieren juist daarvan houden. De uitkomsten moeten leiden tot meer mogelijkheden voor natuur en recreatie in Brabant.

Meldpunt waarnemingen
Sportvissers, duikers, zwemmers, wandelaars en omwonenden kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan het onderzoek. Alle informatie over een diepe plas is welkom. Is het water helder of juist troebel? Is er algenbloei? Ziet u vissen, vogels, waterplanten of waterbeestjes? Alles wat u opvalt bij een diepe zandwinplas kunt u het hele jaar door melden via de website nioo.knaw.nl/diepeplassen-inzending.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet