NATUURNET
      Natuurnet
uw kennismakelaar terug naar inhoudsopgave

Miljoen uur aan trektel- en ringgevens op Trektellen.nl

14 nov 2014

Op Trektellen.nl is in de afgelopen week het miljoenste uur met vogeltelgegevens ingevoerd. Op de website worden systematisch verzamelde gegevens over de vogeltrek in Europa bijgehouden. Al deze uren leveren waardevolle informatie op over verplaatsingen van vogelsoorten. Oprichter Gerard Troost: “Met de data brengen we veranderingen steeds preciezer en sneller in kaart.”

Op 11 november werd het miljoenste uur met gegevens om 20:18 ingevoerd door Vogelringstation Schiermonnikoog. Op deze ringbaan worden trekvogels gevangen en geringd voor vogelonderzoek. Deze en alle andere gegevens op Trektellen.nl worden grotendeels verzameld door kundige vogelaars, die in hun vrije tijd urenlang op de telpost staan of vogels ringen. (NB: Uitgaande van 2 mensen per geteld uur en een gemiddeld uurloon van 30 euro zou dat 60 miljoen euro aan loon zijn, maar dat is natuurlijk niet aan de orde.) In totaal voeren 1010 verschillende trektelposten en 204 ringstations uit heel Europa en ver daarbuiten hun gegevens in. Er komen zelfs gegevens uit Azerbaijan en Marokko.

Top-3
Trektellen.nl werd op 31 januari 2002 gestart door Gerard Troost en Jethro Waanders. Sindsdien voeren steeds meer trektellers en vogelringers hun gegevens in, inclusief tellingen vanaf halverwege de vorige eeuw. In Nederland alleen al zijn 298 trektelposten en 72 ringstations aangemeld. Daarvan steekt telpost Scheveningen fier boven de andere plekken uit; van de telpost zijn al 37.500 trekteluren ingevoerd op de website. De tellingen en vangsten leveren een duidelijke top-3 van trekvogels in Nederland op. Spreeuw, vink en houtduif bepalen de top-3:
Spreeuw: 75.804.934
Vink: 35.785.032
Houtduif: 26.390.999

Veranderingen
De tellingen en vangsten geven soms inzicht in veranderingen in het trekgedrag of zelfs de stand van de vogels. “Neem bijvoorbeeld de zomertortel of bonte kraai. Die worden nauwelijks meer geteld, in tegenstelling tot dertig jaar geleden. Dat is niet gek: ze staan op de rand van verdwijnen in Nederland en dat zie je terug in de tellingen”, legt Troost uit. Onverwachte gebeurtenissen, zoals een invasie van gaaien, worden erg snel opgemerkt. “Vorig najaar was de goudhaan bijvoorbeeld de grote afwezige op de ringbanen. Er werden bijna geen exemplaren gevangen. Je vraagt je dan af waardoor dat komt. De gegevens roepen ook telkens weer nieuwe vragen op, dat is het leuke”, aldus Troost.

Zoekt u een adviesbureau? Ga naar de zoekpagina  

terug naar inhoudsopgave of terug naar de homepage van het Natuurnet